Er bilen klar for vinteren?

Ta vare på bilen. Her er sjekklista før vinteren.

Snart er vinteren over oss med is, snø og kulde – igjen. Du starter morgenen med å skuffe ut eller skrape bilen, og du er gjerne allerede sent ute til både barnehage og jobb.

Slitte dekk, flatt batteri og ødelagte vindusviskere er aldri hyggelig. I verste fall kan det få store konsekvenser. Da kan det være for sent å angre.

Den beste investeringen i godt bilhold er selvfølgelig en garasje. Da har bilen et lunt rede når den står parkert hjemme. En god garasje er en god investering i egen eiendom. Garasjen kan fristille mange verdifulle kvadratmetere i boligen din.

Og en kvadratmeter garasje koster en brøkdel av tilsvarende boligareal. Det tar heller ikke så lang tid å få den på plass.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Du kan lese hans anbefalinger for «vinteropplag» av biler her.

Har du allerede garasje, er det mye annet som kan gjøres for bilen allerede nå. Vi har laget en sjekkliste som gjør det enklere å klargjøre for vinteren. Sjekk bilen nå, før det er for sent og uhellet er ute. Det meste kan du gjøre selv.

Til noe trenger du imidlertid riktig utstyr, eksempelvis å måle ladningen på batteriet, kjølevæske, bremseeffekt og nøyaktig utstyr for justering av lykter.

Her er våre 12 sjekkpunkter før vinteren:

1. Lys

Gode lys handler om å se og å bli sett. Når høstmørket senker seg, merker du ”plutselig” at billysene ikke fungerer slik de gjorde i vinter. Sjekk at alle lysene virker, av hensyn til din egen og andres sikkerhet. Bremselysene sjekker du ved å rygge opp mot et butikkvindu og se på refleksjonen i speilet på bilen, eller få en venn til å hjelpe deg.

2. Vinterdekk

Vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde. Vi anbefaler 5 mm. Dekkene er ikke like egnede som da de var nye. Gummien i dekkene blir nemlig hardere når den blir eldre.

3. Vask bilen

Vasker du bilen ofte, er det lettere å holde den ren. Det handler om hygiene og trivsel, men også om sikkerhet. En skitten frontrute er direkte farlig, ikke minst når vintersola står lavt. Vask både karosseri og understell. Forurensing og veisalt sliter mye. Husk også å polere med jevne mellomrom.

4. Smør låser og hengsler

Låseolje hindrer at nøkkelhullet fryser. Bruk bare låsspray i nødvendige tilfeller. Spray fjerner fettet som bilfabrikken bruker.

5. Bruk silikonstift

I kulden kan dørlister og bagasjeluke fryse til. Smør derfor med silikonstifter med jevne mellomrom, særlig etter en bilvask.

6. Sjekk motoroljen

Er motoroljen tynn nok for lave temperaturer? Les instruksjonene på oljeflasken. Vær oppmerksom på at motoren bør være kald for at du skal få en mest nøyaktig måling. Sjekk også med instruksjonsboka om hvor ofte oljen skal byttes.

7. Pollenfilter

Dårlig pollenfilter gir dårlig varme i varmeanlegget. Derfor bør du bytte pollenfilteret i biler årlig.

8. Vindusviskere

Gummien blir hardere i kulda og noen ganger fryser de fast. Derfor er det ekstra viktig å bytte disse jevnlig og spesielt før vinteren kommer. Gode vindusviskere er en god investering i sikkerhet og bør ses på som forbruksvare.

9. Frostvæske

I verste fall kan radiatoren fryse og sprekke. Ta kontakt med et verksted eller en bensinstasjon. Her kan de måle frostvæsken i bilen din og vurdere om den tåler lave nok temperaturer.

10. Sjekk batteri

Er batteriet over fem år, bør du sjekke det med jevne mellomrom. Et eldre batteri er mer utsatt for problemer når det er kaldt. Sjekk at klemmene på polene er rene og at de sitter godt. Vask dem med lunkent såpevann, og smør de inn med vaselin og syrefritt fett på polskoene. Mål væskenivå og syre.

11. Isskrape

Det er viktig at du skraper vinduene før du kjører. Å slurve med å fjerne is og snø fra bilvinduene er straffbart og du kan miste sertifikatet , men fremfor alt – det er farlig. I forskrift om bruk av kjøretøy heter det: “Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn i alle retninger, derunder påse at snø, is, dugg eller noen form for gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende”.

12. Garasje

Med bilen i garasjen, unngår du selvsagt is og snø på bilen. Men også garasjen trenger litt vedlikehold. Du bør smøre fjærene og eventuelt trinsehjul til porten med tynn smøreolje (sprayflaske anbefales).

Har du ennå ikke garasje, er det ikke så komplisert å bygge som mange tror. Velger du en garasje produsert i elementer eller som byggesett (precut), er det så enkelt at mange velger å gjøre det selv. Andre vil ha garasjen nøkkelferdig levert, klar til bruk.

Igland Garasjen kan hjelpe deg med å finne den riktige garasjen. På garasjer.no finner du Norges største utvalg av garasjer, og Igland Garasjen har mange flinke folk som vil hjelpe deg å finne en garasje du vil bli fornøyd med. Kanskje får bilen din et lunt hi for vinteren allerede i år?