Dette må du tenke på når du skal bygge garasje!

For mange er den største fordelen, og en av hovedgrunnene til at man ønsker å bygge garasje, at man slipper å skrape is og snø om vinteren. Det at man på morgenen kan sette seg rett inn i bilen å kjøre til jobb eller andre steder, er verdt hele investeringen med å bygge garasjen.
Drømmer du også om snøfri bil? 
– Å bygge en garasje kan være krevende, men med nok tid og et par gode medhjelpere vil de fleste fint klare det selv. Planlegg godt og velg rett leverandør, så er mye gjort, forteller Dag Erik Heier. Han er daglig leder i Igland Garasjen som er Norges ledende garasjeleverandør. Gjennom produksjonslokalene i Grimstad har det siden 1963 blitt produsert over 100.000 villagarasjer, rekkegarasjer og storbilgarasjer. Med mer enn 50 år i bransjen vet vi ett og annet om garasjer, forteller Heier.– Det viktigste for oss er at du blir fornøyd. Vi strekker oss langt for å gi deg Norges tryggeste og beste garasjekjøp, sier Heier. Igland Garasjen har laget seks steg som er nyttig å gå igjennom før du velger garasje.garasjemagasinet-5

1. Søknad

Har du kontroll på søknadsprosessen?

01. juli 2015 kom det nye forskrifter i Plan og Bygningsloven. Men, husk at selv om garasjebygget er innenfor nye regler, kan andre forhold tilsi at du likevel må søke. Derfor bør du først sjekke reguleringsplanen i kommunen. Den gir rammebetingelser når det gjelder størrelse, høyder, utnyttelsesgrad av tomten og plassering. Kommunen hjelper også med veiledning dersom det er behov for det, og må du søke tillatelse innhenter du situasjonskart og nabolister i kommunen. Kommunen skal uansett varsles i etterkant – med en melding og situasjonskart som viser plassering av garasjen.

Når du kjøper garasjen hos oss, får du snitt- og fasadetegninger i målestokk, ringmurstegninger, samt malsett og veiledning om hvordan byggesøknaden fylles ut.
Vi har bred erfaring på dette området og hjelper deg gjerne gjennom hele prosessen.

Du kan lese mer om nye søknadsregler her

2. Behov

Hva skal du oppbevare i garasjen?

Garasjen skal du ha i mange år. Da er det viktig å tenke på fremtidige behov før du gjør valget ditt. Hvor mange biler skal du ha plass til? Har du eller familien en hobby som kunne trenge litt ekstra plass? Kanskje en arbeidsbenk for bilmekking eller skipreparering?

Livet er i stadig forandring og behovene endres. Garasjen kan romme mer enn bilen. En bod enten i bakkant eller på loftet frigjør dyre kvadratmeter i huset.

Mange har erfart at garasjen de bygde er blitt for liten. Istedenfor at det er bilen som står i garasjen, er det sykler og annet utstyr som opptar plassen. Hvis det er plass på tomta, vil de siste kvadratmeterne være relativt rimelige. Mange løser dette ved å ha en bod i bakkant, med egen dør.

Dersom du kan bygge garasjen med 30 – 36 graders takvinkel, er det mulig å lage et loftsrom. Ved å velge en kvist eller ark, får du mer høyde og lys på loftet.

Med små tomter er det også mange som foretrekker garasje kombinert med carportløsning. Ved å legge en bod i bakkant, blir garasjen stabil og du får utvidet lagringsplassen.

Det finnes også gode løsninger dersom tomta er bratt og det er ønskelig å trappe muren eller ha den ene veggen i mur.

Se våre modeller

3. Budsjett

Hvor mye skal garasjen koste?

Norges største utvalg av standardgarasjer er et godt utgangspunkt for å finne din drømmegarasje. For når vi sier standard, mener vi en garasje som er laget etter standardiserte mål. Det forenkler vår produksjon og gir deg en lavere pris. Men vi kan fortsatt tilpasse etter dine behov. Grunnforholdene vil også ha stor betydning for totalbudsjettet.

Det er derfor lurt å få et overslag på kostnadene til selve grunn- og murerarbeidet. Her kan du med litt egeninnsats redusere totalkostnaden din.
Mange velger å støpe grunnmuren selv, og ved å velge et byggesett i elementer eller precut, kan de fleste også bygge opp garasjen selv. Alternativt velger du å få den ferdig montert.

Husk: En klokt disponert garasje gir muligheter for bedre utnyttelse av kostbart husareal. De rimeligste kvadratmeterne er de du har i garasjen.

Gå til skjema for garasjetilbud

garasjemagasinet-3

4. Tegninger

Hvem skal tegne garasjen din?

Garasjen din skal passe inn der du bor og den skal møte dine behov når det gjelder stil og arealbruk. Hvilken planløsning gir mest for pengene?

Mange ønsker å ha en ekstra bod i garasjen, og det er viktig å tenke igjennom hvor denne bør ligge. Hvis det er mulig å ha en bred garasje, kan det være praktisk å velge innkjøring fra takrennesiden. Da vil du enkelt kunne ha en bod på den ene siden.

Alternativt kan du velge en lengre garasje (for eksempel 8 m lang). Da kan du legge boden i bakkant, med en egen inngangsdør.

Hvordan kan tomten utnyttes best mulig?

Er tomten bratt, kan det være mulig å lage en høy ringmur slik at du får en kjellerbod. For andre vil det være mer aktuelt med høy ringmur på én eller to vegger. En tegning sier mer enn tusen ord og er et godt utgangspunkt for videre planlegging.

Vi hjelper deg gjerne med planløsningen og kan gjøre endringer og tilpasninger for å møte dine ønsker og behov.

Få et uforpliktende garasjetilbud

 5. Bygging

Vurderer du å bygge hele eller deler av garasjen selv?

Det enkleste er selvfølgelig å overlate jobben til fagfolk, men det vil jo være avhengig av budsjettet. Et garasjeprosjekt består som regel av grunnarbeid på tomta, støyping av ringmur og såle, materialleveranser og montering/bygging av garasjen.

Grunnarbeidet er vesentlig for et godt resultat. Ved å bruke profesjonelle folk er fundamentet sikret. Igland Garasjen samarbeider med dyktige entreprenører på grunnarbeid flere steder i Norge. Når grunnarbeidet er gjort, er neste steg å støpe ringmur og såle.

Montering er også noe du bør ta stilling til. Igland Garasjen har faste montørlag over nesten hele landet. Alternativt kan du få et byggesett, enten i elementer eller som en ferdig kappet prekuttpakke.

Ved hjelp av monteringsanvisning og et par nevenyttige venner, vil mange kunne montere garasjen selv, og spare noen kroner på det.

garasjemagasinet-2

6. Tidsplan

Når skal garasjen være ferdig?

En god prosjektplan er uansett viktig, slik at selve byggeprosessen går smidig. Innhenting av tilbud fra entreprenører bør en gjøre parallelt med søknadsprosessen, slik at man ikke må vente på å komme i gang med grunnarbeidet.

Når du har valgt garasjetype og leverandør, vil du ha følgende hovedaktiviteter i tidsplanen:

  • Byggesøknad
  • Grunnarbeid
  • Montering

En standard byggesøknad skal ikke ta mer enn 3 uker fra du starter prosessen overfor naboer og kommunen til godkjenningen foreligger.

Grunnarbeidene tar vanligvis 1- 2 uker. Kapasiteten hos entreprenøren er ofte en kritisk faktor, så det kan være lurt å være ute i god tid når det gjelder innhenting av tilbud.

Produksjonen av selve garasjen tar gjerne 5 – 7 uker, mens selve monteringen tar noen dager.
Erfaringsmessig tar det 4 – 6 måneder fra du inngår kontrakt med en leverandør til garasjen er ferdig levert og montert.

Tidsplanen påvirkes også av sesongsvingninger. En garasje kan monteres hele året, men man kan ikke støpe på vinteren når det er kaldere enn 15 minusgrader.